Jedzenie to sztuka i ogromna przyjemność. Nie bez powodu w tak wielu kulturach posiłki są
najważniejszym momentem dnia, chwilą celebrowaną i obudowaną w rytuały. Jak jednak możemy się
nimi cieszyć, gdy mamy wrażenie, że cały czas jemy to samo? Nawet stołując poza domem, trudno
uniknąć monotonii. Większość lokali serwuje przecież albo tradycyjne polskie dania, albo kuchnię
japońską czy indyjską. To dobre przez jakiś czas ? później zaczynamy szukać nowych smaków. Co robić,
aby uciec od nudy?
Najbardziej oczywistym rozwiązaniem wydaje się samodzielne przygotowywanie posiłków. Ze zdobyciem
składników nie powinniśmy mieć problemu ? hipermarkety i małe tematyczne sklepiki oferują wszystko, co
można sobie wymarzyć. Pomysłów też nie zabraknie – w księgarniach książki kucharskie zajmują kilka regałów,
a Internet jest prawie nieograniczoną bazą przepisów z całego świata. Można je realizować wiernie albo
odrobinę ?zaszaleć? i wprowadzić własne modyfikacje ? dodać swoje ulubione składniki, połączyć kilka przepisów
lub udekorować i podać danie w bardziej artystyczny sposób. Być może nowe odsłony popularnych potraw okażą
się jeszcze lepsze od oryginału.
Nie bójmy się eksperymentować! Rewelacyjnym
pomysłem jest tworzenie autorskich przepisów ?
najlepsze powstają zazwyczaj spontanicznie, na
skutek szalonych (a może wizjonerskich?) decyzji.
Żaden kulinarny purysta nie zabroni nam przecież
mieszania we własnej kuchni pozornie
niepasujących do siebie smaków, łączenia
przypraw i składników z różnych kontynentów. W
ten sposób odkryjemy niesamowite kombinacje,
stworzymy dania prawdziwie niepowtarzalne.
W swoich kulinarnych zmaganiach warto uwzględnić zmieniające się pory roku. ?Najlepszym, co możemy zrobić
dla smaku i oryginalności własnych potraw, jest wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Ich unikalne
STREFA Restauracja & Bar
Warszawa, ul. Próżna 9
tel. (22) 255 08 50
www.restauracjastrefa.pl
Godziny otwarcia:
Restauracja: cały tydzień 12:00 – 24:00
Bar & Grill: cały tydzień 8:00 – 24:00